Dnes máme ideálny čas,  nádherné obdobie v roku, kedy preferujeme teplo domova. Obdobie, kedy sa radi zababušíme do šiat, teplých papúč a vlnených šálov. 


👍 Ale nie je čas skrývať sa pod oblečením a priberať.  Toto je ročné obdobie, kedy si musíme dávať ešte väčší pozor na to, čo jeme! 

❓️ Keď už hovoríme o jedle a o tom, čo jeme. Zdá sa zvláštne, že aj keď sme si vedomí zdravotných rizík často preferujeme  spracované potraviny. 
❓️ Je pre nás príliš ľahšie siahnuť po vrecúšku slaných lupienkov namiesto jablka, keď si chceme dať občerstvenie. 
❓️ Mnohé z potravín, ktoré nás najviac lákajú, ako je čokoláda, pizza, zmrzlina, hranolky a sušienky sú vysoko spracované, bohaté na tuk a cukor alebo soľ a s nízkym obsahom vlákniny. 


🌟 Presný opak potravín hodnotených ako najmenej „návykové“, ako je listová zelenina alebo bielkoviny.
 

Nezdravé potraviny sú často dostupnejšie a pohodlnejšie ako zdravé potraviny. Zvyčajne sú lacnejšie a dajú sa ľahšie nájsť. A povedzme si úprimne, chutia tiež sakramentsky dobre. Spracované potraviny sú navrhnuté tak, aby boli návykové. Ako by nemohli byť? Sú plné cukru, soli a tuku – čo sú všetko veci, po ktorých naše telo túži. Keď jeme tieto potraviny, náš mozog uvoľňuje dopamín, ktorý nám dáva pocit potešenia. Ale len na krátky čas. Keď skončíme s jedlom, jedlo sa usadí a telo začne pociťovať menej príjemné príznaky.

Pokiaľ ide o nezdravé jedlá, existuje niekoľko vecí, ktoré sa môžu stať vášmu telu. 

1) Možno zistíte, že priberáte. 
2) Nezdravé jedlá majú tendenciu mať vysoký obsah kalórií a tuku, čo môže časom viesť k priberaniu. 
3) Môžete tiež pociťovať určitú formu únavy alebo poklesu energie... 

Viem, že ak budem jeden deň jesť nezdravé potraviny, nebudem mať žiadnu energiu, málo alebo žiadnu motiváciu robiť veľa a stratím trochu mozgovej sily.

Niektoré emócie, vrátane stresu, smútku a nudy, môžu tiež podporovať túžbu. Zatiaľ čo niektoré túžby sú len tým, že váš mozog vám hovorí, že potrebuje viac energie, iné môžu byť spojené s konkrétnymi emóciami. Napríklad, ak sa cítite na dne, môžete túžiť po pohodlných potravinách, ako je čokoláda alebo sacharidy. Je to preto, že tieto potraviny môžu uvoľňovať serotonín, chemikáliu na dobrý pocit v mozgu.

Potraviny, plné vlákniny, probiotík a zeleniny, môže ponúknuť riešenie, ako zahnať vaše túžby. Zelenina bohatá na vlákninu, ako je kel a špenát, môže pomôcť vyrovnať sa s chuťou do jedla tým, že sa budete cítiť dlhšie sýti. Probiotiká môžu pomôcť regulovať vašu chuť do jedla tým, že podporujú zdravú rovnováhu črevných baktérií. Štúdie ukázali, že existuje úzka súvislosť medzi rovnováhou baktérií v našich črevách a chuťou na jedlo, pričom sa predpokladá, že niektoré baktérie vyvolávajú túžbu po sladkých alebo mastných jedlách.

Pravidelnou konzumáciou listovej zeleniny môžete pomôcť obnoviť rovnováhu črevného mikrobiómu a zabrániť chuti na nezdravé jedlá. To môže byť užitočné najmä pre tých, ktorí bojujú s problémami, ako je obezita alebo cukrovka 2. typu, ktoré sú často spojené s nezdravými stravovacími návykmi poháňanými túžbou po potravinách s vysokým obsahom cukru alebo tukov.


Jedným z kľúčových mechanizmov, prostredníctvom ktorých môžu nootropiká pomôcť znížiť nezdravé stravovacie návyky, je zlepšenie sebakontroly a regulácia emócií. Štúdie napríklad ukázali, že jednotlivci, ktorí užívajú nootropické doplnky, sú schopní lepšie odolávať pokušeniu a kontrolovať svoje impulzy, čo môže pomôcť zabrániť prejedaniu v reakcii na emocionálne spúšťače. Je známe, že serotonín a dopamín sa podieľajú na regulácii stravovacieho správania.

Iné spôsoby, ako môžete obmedziť svoje chute, sú pravidelné cvičenie, dostatok odpočinku, nejesť po určitom čase v noci a dokonca vám môže pomôcť praktizovanie všímavosti alebo určitá forma meditácie. Pamätajte: Nikdy nie je neskoro na rozvoj zdravých stravovacích návykov. 

Bez ohľadu na vek preferujte a vyberajte si zdravšie potraviny, ktoré jete. Zdravé stravovanie môže pomôcť zlepšiť vaše celkové zdravie a pohodu a môže dokonca pomôcť predchádzať niektorým chronickým ochoreniam.

Viacej informácií s možnosťou prejsť na eshop: https://therootbrands.com/centrum